Дали вреди да се инвестира во сребро?

Во последно време, пазарот на сребро претрпе многу турбуленции. Предвидувањата за инфлацијата стануваат се пожешки, додека Американската централна банка е со се поагресивен став. Како и да е, фактот дека сивиот метал е потценет останува.

Среброто често се користи како бариера против инфлацијата. Исто така, овој метал е прилично корисен во енергетската транзиција. Секако, фактот дека многу централни банки, особено Американската, се сè построги при регулирање на неговата цена може да предизвика негативен тренд за сите благородни метали и за производствената индустрија.

Но, ако наскоро се случи рецесија, централните банки на многу земји ќе бидат принудени повторно да печатат повеќе пари. Ова ќе ги зголеми цените и на златото и на среброто. Иако ова е познат факт за златото, тоа е уште поточно кога зборуваме за среброто, бидејќи цените на второто се попроменливи. Да го објасниме сето ова подетално!

Индустриска употреба на среброто

Како што многумина од вас знаат, среброто се користи за производство на прибор за јадење и накит. Незаменливо е и кај батериите, стоматологијата, стаклените облоги, LED чиповите, медицината, нуклеарните реактори, фотографијата, RFID чиповите (за следење на пакети или пратки низ целиот свет), полупроводниците, екраните на допир, прочистувањето на водата и конзерванси за дрво.

Значи, можеме да видиме дека се користи за производство на предмети кои се многу важни овие денови, особено батерии, микрочипови и полупроводници. Побарувачката за овие потреби постојано расте. Но, најголемиот потенцијал за раст на побарувачката се должи на алтернативните извори на енергија. Среброто се користи во производството на електрични акумулатори и соларни батерии.

На електричните возила им е потребна енергија, која обично доаѓа од традиционални извори како нафта и гас, за да ги напојуваат. Ова може да биде проблем овие денови. Но, тоа не значи дека побарувачката за електрични возила нема да расте. Всушност, производството може да продолжи да расте. Ова значи дека побарувачката за сребро за производство на такви батерии исто така ќе расте.

Истото важи и за соларните панели. Многу економии во денешно време се обидуваат да ја решат најголемата енергетска криза од 1970-тите. Побарувачката за соларни панели расте, додека производителите користат многу повеќе сребро за да ги произведуваат отколку порано.

На пример, според Џефри Кристијан, еден од водечките експерти во оваа област, сончевата енергија е зголемена од речиси никаква употреба на сребро пред 25 години на околу 120 милиони унци сребро годишно во моментов. Многу е веројатно дека трендот ќе продолжи. Значи, ако сите други фактори останат исти, побарувачката за индустриско сребро треба да се зголеми.

Централните банки се агресивни, а рецесијата е на прагот

Веќе секој е свесен дека централните банки на САД, ЕУ и Англија стануваат сè построги. Читањата на инфлацијата се движат близу највисоките нивоа во последните неколку децении. Во исто време, стапките на невработеност во моментов се чини дека се прифатливи за централните банкари. Ова очигледно ги прави централните банки да станат многу внимателни.

На пример, банката на федерални резерви во САД веќе ги зголеми каматните стапки неколку пати и најверојатно ќе следи со уште затегнувања. Колку повеќе оваа банка врши притисок, толку потешко е за секој кој има задолжувања номинирани во УСД да го врати долгот, додека многу бизниси и потрошувачи не би можеле да позајмат повеќе. Ова ќе доведе до значително намалување на постојните нивоа на производство и потрошувачка. Како резултат на ваквите мерки, многу економии ќе влезат во рецесија.

Но, проблемите не завршуваат тука. Кинеската економија се намалува, што значи дека нивоата на производствена активност се прилично ниски и стануваат се пониски. Ова е важно бидејќи Кина е најголемиот увозник на суровини и најголемиот извозник на произведени стоки. Значи, секое забавување на кинеската економија значително влијае на понудата на произведени стоки и на побарувачката за стоки.

Сите овие фактори се доста опасни за глобалната економија. Тие исто така влијаат на побарувачката на сребро. Сепак, рецесиите ги стимулираат централните банки на крајот да ги олеснат монетарните услови, односно да печатат повеќе пари. Ова ќе ги зголеми цените на среброто бидејќи сивиот сјаен метал служи и како заштита од инфлација.

Снабдување со енергија

Во моментов има уште еден аргумент против поголема побарувачка на сребро - имено повисоките трошоци за енергија. Како што споменавме претходно, среброто е индустриски метал. Енергетските трошоци ширум светот, особено во Европа, се највисоки во последните неколку децении. Значи, нивоата на производство паѓаат бидејќи производителите не можат да остварат добар профит поради повисоките трошоци за енергија. Затоа паѓа побарувачката за индустриски метали, вклучувајќи го и среброто.

Во исто време, енергетската криза е исто така позитивен фактор за цените на среброто. Тоа е затоа што ископувањето на сребро бара многу потрошувачка на енергија. Бидејќи цените на енергијата се толку високи, рударите се принудени да ги намалат нивните нивоа на активност. Очигледно, ниските нивоа на рударство значат намалена понуда на сребро, што е позитивно за цените на овој благороден метал. Значи, енергетската криза може да игра на двата начина за сребро. Тоа може да биде добар нагорен катализатор и може да биде назаден фактор.

Потценување на среброто

Неодамна видовме висока нестабилност на пазарот на сребро. Како резултат на агресивните мерки на централните банки на САД, ЕУ и Англија, цените и на златото и на среброто се под значителен притисок.

Цена на златото во долари, евра и фунти

Цена на среброто во евра

Можеме да забележиме дека цените на златото се постабилни од цените на среброто. Но, нестабилноста на сивиот метал навистина им помага на инвеститорите да имаат корист од тоа, под услов да купуваат доволно ниско.

Среброто е многу евтино ако го споредиме со златото, паричната маса и берзата.

Сооднос злато – сребро

Соодносот злато-сребро не е на својот историски максимум од 110, но сепак е многу висок, моментално се задржува близу 90. Колку е поголем соодносот злато-сребро, толку е потценет сивиот метал.

Сооднос Дау – сребро

Како што сите знаете, Дау Џонс е индекс на сини чипови, вклучувајќи само 30 најголеми американски компании. Затоа, можеби не е најдобар претставник на целата американска берза. Но, сепак е корисно да се спореди Дау Џонс со цените на среброто за да се види каде е сивиот метал во споредба со берзата.

И покрај корекцијата на берзата, Дау е сè уште исклучително висок во споредба со цените на среброто.

Сооднос злато – пари

Можеби се прашувате зошто го користиме соодносот злато и сребро. На крајот на краиштата, овој напис е за среброто. Но, цените на двата метали се движат во иста насока иако цените на златото се постабилни од цените на среброто. И златото и среброто служат како заштита од девалвација на валутата бидејќи и двата метали историски се користеле како пари. Златото сè уште игра важна улога во монетарниот систем.

Паричната маса во САД е на највисоко ниво на сите времиња. Слична е ситуацијата во ЕУ и Јапонија. Но, можеме да видиме дека цените на златото останаа прилично умерени во споредба со паричната маса во американската економија. Тоа е јасен знак дека златото е потценето. Но, среброто е уште попотценето во споредба со златото.

Заклучок

Цените на среброто се многу потценети во моментов. Голема е можноста дека цените и дополнително ќе паднат на краток рок.

Но, времето е најдобар пријател на инвеститорите. Среброто ќе има корист од производството на соларни батерии и воопшто од трендот на зелена енергија. Но, тоа е и начин да се манипулира со девалвација на валутата. Сепак, овој начин е многу понестабилен и ризичен од инвестирањето во злато.

Затоа среброто може да им овозможи на инвеститорите да остварат далеку подобар профит од инвестирање во злато.


Изворseekingalpha.com