Каде да скриете злато и сребро во вашиот дом

Ако барате креативни начини како да го сокриете вашето злато дома, во овој напис ќе ви откриеме широк спектар на опции за складирање на благородни метали. Местата за криење злато се инвентивен пристап за обезбедување и камуфлирање на вашите скапоцени метални предмети во вашиот дом. Погледнете ги овие креативни идеи за внатрешно и надворешно криење и одберете го најдоброто место за да го скриете вашите златни залихи дома.

Сепак, пред да изберете некој од нив, запомнете дека мора да преземете мерки на претпазливост за да избегнете какво било оштетување или потемнување на вашите благородни метали. Кога ги складирате вашите скапоцености, имајте на ум да користите заштитни слоеви, цевки, футроли или облоги кои ќе спречат структурно оштетување или оксидација и ќе ги одржат вашите метали во совршена состојба.


Внатре во домот


Сеф во подот

Сефот за под е најдобриот начин да сокриете големи количини благородни метали доколку сте спремни да исечете дупка во бетонската плоча од вашиот дом и да поставите сеф таму. Откако ќе го поставите сефот што ги содржи вашите благородни метали, мора да ја запечатите дупката назад со бетон или да ја зацврстите со лажна врата. Најдобро е ако вашиот дизајн на подот не е еднобоен составен од едно парче тепих или линолеум. Визуелно-збунувачките дизајни ефикасно ќе ја сокријат локацијата на вратата на сефот.

Облоги за стол или кауч

Повеќето модерни парчиња мебел може лесно да се расклопат, да се надоградат со скриени џебови и повторно да се состават без да се покажат знаци на манипулација. Тие обично содржат огромно количество пена или гумени полнења. Можете да ги исечете шуплините, а потоа да ги прицврстите со цврста лента или специјален држач што ќе го заштити вашето злато. Само погрижете се да размислите која количина пена да ја извадите и замените за да го задржите истото чувство кога седите или гледате во мебелот.

Ногалки на стол или маса

Ако поседувате дрвени маси или столици, може да ги искористите нивните конструкции на ногалките како корисно место за криење на златни или сребрени шипки или монети. Одделете ја и издупчете ја ногалката за да направите шуплина каде што можете лесно да ги чувате вашите ролни монети. Само не ги ослабнувајте парчињата што носат тежина и ја внимателно погрижете се да сработите на таков начин што не мебелот нема да изгледа изменето. Не заборавајте да ги прицврстите направените шуплини.

Шипки за завеси

Металните или дрвените шипки за завеси може лесно да се користат за криење монети. Измерете ја шуплината и ако вашите скапоцености одговараат на димензиите, вметнете ги и стабилизирајте ја нивната тежина во самата шипка. За да ја скриете шуплината, можете безбедно да ги залепите краевите на шипката со помош на лепило. Важно - погрижете се крајниот дел да биде во иста боја како и материјалот на шипката.

Фиоки со лажно дно

Класичен метод на криење е изградба на лажно дно за фиока. Но, не бидете алчни па да искористите 90% од нејзината површина. Наместо тоа, користете неколку тесни секции во различни фиоки наместо една голема секција во една фиока. Исто така, имајте на ум дека фиоките најверојатно ќе бидат извлечени и превртени наопаку, затоа прицврстете го лажното дно со користење моќни магнети и метални плочи или ленти.

Паметна шуплива книга

Трикот со шупливата книга е да се избере книга со добра големина со тврди корици и тенки страници, кои обично имаат природна тенденција да се лепат. Направете ја шуплината на 2/3 од книгата. Областа на шуплината не треба да се протега подалеку од 3-4 сантиметри од работ за да се избегнат какви било наоди при брзо превртување. Погрижете се безбедно да ги фиксирате предметите внатре во шуплината.

Шуплив простор во ѕидот

Ако не ви пречи да ископате шуплина во ѕидот или да изделкате неколку цигли, можете да создадете долап во неа. Ставете ги вашите предмети во шуплината и прицврстете ги со силна ѕидна даска. Потоа скријте ја ѕидната табла под тапетот на ѕидот или покријте ја со малтер со иста боја или текстура како и целиот ѕид. Но, не заборавајте да ја задржите можноста да ја одлепите хартијата и да ја залепите назад во случај да треба да пристапите до вашите предмети.

Совет: Уметничкиот лепак цврсто ја држи тапетата на своето место, но овозможува и лесно лупење. Овој лепак овозможува хартијата да се залепи и да се одлепи безброј пати без да ги изгуби своите лепливи квалитети.

Внатрешна шуплива врата

Голем дел од вратите во домот се всушност како сендвич од иверица или фазер без полнење. Можете лесно да го искористите овој простор со сечење во страничните, долните или горните краеви од вратите. Можете да креирате капак од парче дрво и да го фиксирате на отсечениот дел со мали магнети или иглички. Ставете ги вашите благородни метали во шуплината и прицврстете ги со капакот. Освен тоа, самата рамка на вратата може да се промени и да се користи како скривалиште.

Внатрешни вдлабнатини за скали

Скалите може лесно да се прилагодат како скривалиште со добра големина. Иако отстранувањето на потпорните делови од гипс картон може да биде напорна работа, голем дел камуфлиран со тепих или друга покривка ќе ви понуди одличен начин да ги складирате вашите скапоцени шипки или големи количини монети. Само имајте на ум да внимавате на тежината на товарот при повторно составување на скалите.

Основа на кујнските елементи

Ако таблите во вашата кујна се фиксирани парчиња дрво или обликување, можете да ги отстраните и да пристапите до значителниот простор во основата на вашата кујна. Можете да користите магнети или лепенки за да ги прицврстите панелите, но обидете се да користите клинците за да го задржите вообичаениот изгледот и да го направите скришното катче посигурно.

Безбедносна кутија маскирана во електричен штекер

Изберете кутија со различни големини со фронтален систем за заклучување и маскирајте ја по капакот на лажен електричен штекер. Поставете го предниот дел од електричниот приклучок на предната страна на вашата кутија и проверете дали бравата на кутијата е достапна преку еден од отворите за приклучок на плочата. Прицврстете го капакот со силно лепило. Поставете ја кутијата на иста висина како и другите приклучоци и прицврстете ја.

Вдлабнатини на маса

Некои маси или работни површини може лесно да се претворат во простор за складирање. Можете да ја одлепите тенката обвивка од фурнир и да исечете или издлабите шуплина. За да го прицврстите делот со лицето назад, можете да користите спреј или гумен цемент, неколку лепенки или пак магнети.

Лажни тавани

Ако вашата соба е прилично висока, размислете за создавање лажен таван со користење на тврда пластика или дрвени панели на кои можете да ја складирате вашата стока. Овие висечки тавани обично се прицврстени со ленти или закачалки кои се прикачени на оригиналниот таван. Ако веќе имате таков таван за осветлувањето, измерете ја неговата сила и поставете ги вашите предмети во него. Изберете ја областа на скривалиштето за да биде достапна, но не и очигледна.

Лажни цевки

Бидејќи цевките обично се во изобилство и се дистрибуираат низ целата куќа/стан, монетите и шипките лесно може да се сокријат или во нефункционална цевка или во нов додаток на самата цевка. Овој вид на складирање, исто така, е средство за спречување кражба, бидејќи крадецот нема да има доволно време да го скенира целиот ваш водоводен систем. Само погрижете се да ја задржите истата боја, големина, и дијаметар на цевката.


Надвор од домот


Закопано во земја

Стариот метод на дупка во земјата е сè уште добар избор, но не заборавајте да закопате некои релативно евтини метални предмети над местото каде ќе скриете скапоцени метали. На тој начин, ќе го измамите крадецот и тој ќе се откаже откако ќе ги ископа овие предмети. Или едноставно скријте ги вашите скапоцености на локација каде што на прво место би се активирал детектор за метал (како метален цевководен систем под земја).

Градинарски саксии

Големите саксии за градинарство се идеални за складирање на благородни метали. Само променете ги нивните основи за да добиете пространа, невидлива преграда внатре. Само не заборавајте секогаш да ги заштитите вашите метали од вода пред да ги складирате. Со вашите метали внатре, поголемите саксии може да станат многу тешки, па оттука ја намалуваат веројатноста за кражба. Освен тоа, слојот почва делува како дополнителна огноотпорна бариера.

Дрвени трупци

Еден од најстарите методи за криење на метал во локалната топографија на вашиот дом е користењето на поголеми трупци од залихите на огревно дрво. Издупчете го трупецот за да создадете приспособена вдлабнатина во неговата внатрешност. Ставете ја шипката внатре во неа и прицврстете ја со уредно направен капак од дрво.

Вештачки карпи

Друг начин за камуфлирање на вашите метали во вашата природна топографија е со користење на вештачки карпи со шупливи оддели за складирање. Или ќе одберете сами да ги креирате или ќе ги купите онлајн, само погрижете се да изгледаат природно и да се огноотпорни.


Заклучок


За сите скривалишта, пожелно е да ја завршите целата работа за себе или да прашате некој на кого целосно му верувате бидејќи најбезбедните скривници се оние што не се познати на било кои странци или познаници. Меѓутоа, ако имате намера да користите повеќе локации, креирајте мапа на богатство со јасни упатства за пристап до вашите благородни метали во случај на итност или ако треба да ги откриете локациите за складирање на вашите најблиски лица.

Исто така, не одете рутински да ги проверувате вашите метали затоа што едноставно ќе го откриете вашето скривалиште. Тоа е многу едноставно, но повеќето луѓе едноставно не можат да се воздржат а да не проверат. Всушност, можете да го раширите зборот дека поседувате банкарски сеф каде што ги чувате вашите метали - одвраќањето и дезинформациите се од суштинско значење за зголемување на безбедноста на вашето богатство.


Избор: bullionexchanges.com