Инфлацијата во САД се искачи на 8,5% во март

Инфлацијата сега е на нивоа невидени во САД откако Роналд Реган ја презеде Белата куќа

Цените во САД се искачија со највисоки стапки од 1981 година, зголемувајќи се за 8,5% во текот на годината до крајот на март, бидејќи војната во Украина ги зголеми трошоците за енергија за Американците.

Најновиот Индекс на потрошувачки цени (CPI) – кој ги мери цените на кошницата со стоки и услуги – доаѓа откако индексот се зголеми за 7,9% во годината до февруари, што е најбрзо темпо на годишна инфлација во последните 40 години.

Поттикната од континуираните проблеми со синџирот на снабдување, зголемената побарувачка и зголемените цени на енергијата, инфлацијата сега е на нивоа невидени во САД откако Роналд Реган ја презеде Белата куќа од Џими Картер.

Зголемувањето на цените е широко - со трошоците за кирија , бензин и храна што предизвикуваат посебни тешкотии за Американците со пониски приходи и се голем удар за администрацијата на Бајден, која веќе се соочува со тешки шанси да ја задржи контролата врз Конгресот на среднорочните избори во ноември.

Зголемените цени на бензинот беа главниот двигател на порастот. Индексот на бензинот се зголеми за 18,3% во март и претставуваше над половина од месечниот пораст на сите ставки. Цените на бензинот почнаа да паѓаат, во знак за кој некои економисти тврдат дека може да сугерира дека инфлацијата го достигнала својот врв.

Индексот на храна се зголеми за 1% во март во споредба со февруари и е зголемен за 8,8% во споредба со претходните 12 месеци. Цените на конзервираното овошје и зеленчук пораснаа за 3,8% од февруари до март, цените на оризот пораснаа за 3,2%, компирите за 3,2% и меленото говедско месо за 2,1%.

Ендрју Хантер, висок Американски економист во Капитал Економикс , рече дека цените на енергијата ќе се намалат во следните месеци и дека има знаци дека притисокот врз цената се чини дека е умерен.

Но, додаде тој, бројките веројатно ќе го зајакнат планот на Федералните резерви за зголемување на каматните стапки додека се бори да ја намали инфлацијата.

„Со оглед на тоа што функционерите на ФЕД од ден на ден звучат позагрижувачки, податоците од март нема да ги променат нивните планови да го зголемат темпото на зголемување на стапката на 50 базични поени по состанок од следниот месец. И покрај тоа, го поддржува нашиот став дека, бидејќи бавно сфатија дека првичниот пораст не беше минлив, претставниците на ФЕД сега се малку премногу песимисти за тоа колку брзо ќе се намали инфлацијата“, напиша тој во белешката до инвеститорите.

Белата куќа предупреди пред извештајот дека очекува лош збир на бројки. Во Понеделникот, прес-секретарот на Белата куќа, Џен Псаки, им рече на новинарите дека претходниот извештај на одделот за труд не го вклучи најголемиот дел од скокот на трошоците за нафта и бензин предизвикан од војната во Украина.

„Очекуваме основната инфлација на индексот на трошоците на животот во март да биде извонредно покачена поради зголемувањето на цените. рече Псаки.

Постојат две верзии на ИПК, едната што ги вклучува сите цени со кои се соочуваат потрошувачите и другата - основна ИПК - која ги исклучува цените на храната и енергијата, кои имаат тенденција да бидат по променливи. Основните цени се искачија за 6,5% во годината до март, од 6,4% во годината до февруари.

Основниот индекс сугерираше дека темпото на инфлација забавува, зголемувајќи се за 0,3% од февруари, во споредба со 0,5% претходниот месец.

„Понекогаш, цените на бензинот беа повеќе од еден долар над нивото пред војната, така што приближно 25% зголемување на цените на бензинот ќе го поттикне утрешното читање на инфлацијата“, рече Псаки. Псаки рече дека администрацијата очекува голема разлика помеѓу двете мерки поради зголемената цена на бензинот. На национално ниво просечната цена на галон бензин сега е 4,11 долари во споредба со 2,86 долари пред една година, според gasprices.aaa.com

„Понекогаш, цените на бензинот беа повеќе од еден долар над нивото пред инвазијата, така што приближно 25% зголемување на цените на бензинот ќе го поттикне утрешното читање на инфлацијата“, рече Псаки.


Извор: theguardian.com