Дали треба да инвестирате во злато?

Цените на златото бележат пад во изминатата година, дали е сега време да се купи благородниот метал?

Со својата долга историја како складиште на вредност, златото традиционално се користи од страна на инвеститорите за да се заштитат од нестабилноста на акциите, валутни флуктуации и други пазарни ризици. Но, со оглед на тоа што цените на златото тапкаат во вода во изминатата година, бидејќи другите класи на средства, вклучително и криптовалутите , значително поскапеа, многу инвеститори се прашуваат дали златото сè уште вреди да има место во нивните портфолија.

Неодамнешното слабо работење на златото беше под влијание на неколку фактори, вклучувајќи ги активностите на централната банка, потенцијалните промени на каматните стапки и неконтролираната инфлација, а сите тие ја намалуваат довербата во долгогодишното безбедно пристаниште.

Со оглед на тоа што цената на златото заостанува во последните месеци, дали сега е можност за купување злато или инвеститорите треба да се откажат од купувањето на благородниот метал? Еве што треба да знаете:

Цената на златото во 2021 година.

Фактори кои влијаат на цената на златото.

Дали златото сè уште е добра заштита за инфлација?

Идни изгледи за златото.


Цената на златото во 2021 година

Обично инвеститорите имаат тенденција да издвојуваат средства за заштита на инфлацијата за време на економски период кога цените на стоките и услугите растат, како сега. Сепак, побарувачката за злато е ослабена. Според Goldhub, побарувачката на злато паднала за 7 отсто на годишно ниво во третиот квартал, а од годината побарувачката за злато е намалена за повеќе од 9 отсто.

Цената на златото е приближно 1.800 долари за унца, што е намалено за околу 5% за годината, но значително е зголемено од цените забележани пред три и пет години. И покрај тоа што цената се чини дека заостанува, таа е историски висока.

Златото достигна рекорд, соборувајќи 2.000 долари во август 2020 година и оттогаш се повлече за околу 10%. „Повеќето луѓе гледаат на златото во последните неколку месеци и се прашуваат зошто златото не расте на краток рок, ако инфлацијата расте“, вели Jосеф Шерман, извршен директор на Gold Alliance.


Фактори кои влијаат на цената на златото

Одговорот, вели Шерман, е вкоренет во економската политика: „Монетарната експанзија и стимулот ги напумпа пазарите со трилиони долари, совладувајќи го стравот и предизвикувајќи зголемени ризични средства, како криптовалутите, акциите, джанк облигациите и недвижните имоти“.

Како резултат на тоа, инвеститорите се подготвени да преземат поголем ризик за да ја покријат инфлацијата. Како што цената на златото се забави, инвеститорите се свртуваат кон други средства како акции за поголем принос.

Друг фактор кој влијае на цената на златото е порастот на криптовалутите, кои би можеле да го намалат пазарниот удел на златото. Голем дел од ова слабеење на побарувачката се манифестира со одливи на фондови со кои се тргува на злато , што продолжи во третиот квартал.

Во инвеститорската заедница во тек е дебата дали криптовалутата би можела да функционира на сличен начин како и традиционалната улога на златото. И покрај тоа што вредноста на Биткоинот е далеку од стабилна, некои сметаат дека водечката криптовалута е слична на злато поради нејзината фиксна понуда и потенцијал за перформанси. Но, златото е тестирано средство, додека Биткоинот е средство што се појавува, што го зголемува ризикот на инвеститорите.


Дали златото сè уште е добра заштита за инфлација?

Застапниците на златото историски го гледаа како безбедно средство кое ја штити куповната моќ од инфлација за време на предизвикувачки економски времиња, бидејќи има тенденција да ја задржи својата вредност на долг рок и покрај флуктуациите.

И покрај тоа што постои корелација помеѓу златото и инфлацијата, тој однос може да се распадне на краток рок поради повеќе фактори како што се приносите на обврзниците, нестабилноста на американскиот долар и други ризици кои имаат поголемо влијание врз златото отколку инфлацијата, вели Махеш Агравал, помошник директор во Acuity Knowledge Partners. Но, златото најверојатно ќе го врати статусот на заштита од инфлација додека продолжува тековниот инфлациски период.

„Емпириските податоци сугерираат дека врската помеѓу златото и инфлацијата обично се подобрува за време на висока инфлација, бидејќи стравот од загуба на вредноста носи повеќе инвестиции во безбедни засолништа, вклучувајќи го и златото. следната година“, вели Агравал.

Главниот фактор што ќе влијае на иднината на цените на златото е патот на Федералните резерви со монетарната политика.

Се очекува ФЕД да започне со зголемување на каматните стапки во 2022 година, што е помалку позитивно сценарио за златото. Тоа е затоа што кога каматните стапки се зголемуваат, релативниот трошок за инвестирање во злато се зголемува, бидејќи тоа е средство кое не исплаќа дивиденди или камата. Во услови на растечка стапка, златото можеби не е привлечно средство за инвеститорите да го држат во нивните портфолија, што може да влијае на идните поседувања на злато на инвеститорите и да изврши надолен притисок врз цената.

Вејд Гинтер, партнер во инвестициската фирма Wilshire Phoenix во Њујорк, вели дека инфлацијата и инфлаторните очекувања можат да ги поддржат цените на златото дури и кога растат приносите на 10 year treasury yield. „Инфлацијата се покажа како помалку „минлива“ од очекуваното и веројатно е тешко да се скроти со постојаните проблеми како што се проблемите со синџирот на снабдување, зголемувањето на цените на енергијата итн. улога како диверзификатор на портфолио и хеџ“, вели тој.

Агравал вели дека главен фактор што може да ги зајакне цените на златото е здравата побарувачка од Индија и Кина.

Влијанието на Индија во поттикнувањето на растот на благородниот метал е во пораст, а Кина е најбрзо растечкиот пазар за злато во светот. Според Светскиот совет за злато, купувачите на злато во Кина го гледаат падот на цената на златото како можности за купување, уште еден фактор што може да ги поддржи цените на златото.

Извор: usnews.com