1/4 унца златна монета Виенска филхармонија

На залиха


Земја на потекло: Австрија

Производител: Münze Österreich AG

Метал: AU (Злато)

Чистота: 999.9 (24 карати)

Технологија на производство: Ковање

Форма: Округла

Дијаметар: 22.00 мм

Тежина: 1/4 троја унца (7.78 грама)

Валута: EUR-ATS (Евро-Шилинг)

Пакетирање: Пластична капсула

Производот е ослободен од ДДВ


Сликите илустрираат како треба да изгледа производот. Можна е разлика во годината на ковање на монетите и серискиот број на плочките.

Информации за Виенска филхармонија

Претставена за прв пат во 1989 година Виенската филхармонија е најуспешната инвестициска монета во Европа. На предната страна на монетата е прикажана познатата концертна сала Wiener Musikverein а на задната страна се инструменти на виенската филхармонија, вклучувајќи виенски рог, фагот, харфа и четири виолини центрирани на виолончело. Се произведува од австриската ковачница за пари (Münze Österreich). Достапна е во тежини од 1 троја унца (31.10 грама), 1/2 троја унца (15.55 грама), 1/4 троја унца (7.78 грама), 1/10 троја унца (3.10 грама) и 1/25 троја унца (1.24 грама).