1/10 унца златна монета Кругерранд

На залиха


Земја на потекло: Јужна Африка

Производител: South African Mint

Метал: AU (Злато)

Чистота: 916.7 (22 карати)

Технологија на производство: Ковање

Форма: Округла

Дијаметар: 16.55 мм

Тежина: 3.39 грама

Валута: ZAR (Јужноафрикански ранд)

Пакетирање: Пластична капсула

Производот е ослободен од ДДВ


Сликите илустрираат како треба да изгледа производот. Можна е разлика во годината на ковање на монетите и серискиот број на плочките.

Информации за Кругерранд

Претставена за прв пат во 1967 година Кругерранд е правата златна инвестициска монета од една унца во светот. На предната страна на монетата е прикажан Стефанус Јоханес Паулус Кругер, поранешен претседател на Република Трансваал а на задната страна се наоѓа спринбок, националното животно на Јужна Африка. Се произведува од јужноафриканската ковачница за пари преку Rand Refinery. Монетата е направена од 91.67% злато и 8.33% бакар и е достапна во тежини од 33.93 грама (еден Кругерранд), 16.96 грама (половина Кругерранд), 8.48 грама (четвртина Кругерранд) и 3.39 грама (десетина Кругерранд).