Инфлацијата во еврозоната достигна ниво од 10,7%

  • Прелиминарните податоци на европската канцеларија за статистика покажаа дека вкупната годишна инфлација достигнала 10,7% овој месец.
  • Ова го претставува највисокото месечно читање досега од формирањето на еврозоната. 19-члениот блок се соочи со повисоки цени, особено на енергијата и храната, во последните 12 месеци.
  • Но, зголемувањата беа нагласени со руската инвазија на Украина кон крајот на февруари.

Инфлацијата во еврозоната се искачи над нивото од 10% во месец октомври, нагласувајќи ја сериозноста на кризата на трошоците за живот во регионот и дополнително притискање врз европската централна банка.

Прелиминарните податоци на европската канцеларија за статистика во понеделникот (31/10/2022) покажаа дека вкупната инфлација достигнала 10,7% овој месец. Ова го претставува највисокото месечно читање досега од формирањето на еврозоната. 19-члениот блок се соочи со повисоки цени, особено на енергијата и храната, во последните 12 месеци. Но, зголемувањата беа нагласени со руската инвазија на Украина кон крајот на февруари.

Ова се покажа како случај уште еднаш, при што се очекуваше дека трошоците за енергија ќе имаат највисок годишен пораст во октомври, за 41,9% од 40,7% во септември. Во истиот период пораснаа и цените на храната, алкохолот и тутунот, кои скокнаа за 13,1% од 11,8% во претходниот месец.

„Инфлацијата повторно порасна во октомври и е вистински кошмар за Ноќта на вештерките за ЕЦБ“, велат аналитичарите од Pantheon Macroeconomics.

Саломон Фидлер, економист во Беренберг, рече дека „континуираниот пораст на потрошувачките цени и сè уште отпорната домашна побарувачка во текот на летото укажуваат на ризик дека Европската централна банка може да ги зголеми стапките за 75 базични поени во декември, наместо за 50 базични поени што е очекувањето во моментов“.

Инфлацијата во Италија над 12 отсто

Податоците од понеделник доаѓаат откако поединечни земји објавија прелиминарни проценки минатата недела. Во Италија, вкупната инфлација беше над очекувањата на аналитичарите со 12,8% на годишно ниво. Германија, исто така, објави дека инфлацијата скокна на 11,6 отсто, а во Франција бројката достигна 7,1 отсто. Различните вредности ги одразуваат мерките преземени од националните влади, како и нивото на зависност што нивните нации го имаат или го имале од руските енергенси.

Сепак, има евро-нации каде инфлацијата се зголеми за повеќе од 20%. Ова ги вклучува Естонија, Летонија и Литванија.

Европската централна банка - чија примарна цел е да ја контролира инфлацијата - во четвртокот потврди натамошни зголемувања на стапките во наредните месеци во обид да ги намали цените. Во соопштението се вели дека постигнала „значителен напредок“ во нормализирањето на стапките во регионот, но „очекува дополнително да ги зголеми каматните стапки, за да обезбеди навремено намалување на инфлацијата до нејзината среднорочна цел од 2 отсто“.

ЕЦБ одлучи да ги зголеми стапките за 75 базични поени втор пат по ред минатата недела.

Говорејќи на следната прес-конференција, претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард рече дека веројатноста за рецесија во еврозоната се интензивирала.

Податоците за раст објавени во понеделникот покажаа стапка на БДП (бруто домашниот производ) од 0,2% за еврозоната во третиот квартал. Ова е откако регионот порасна со стапка од 0,8% во вториот квартал. Само Белгија, Латвија и Австрија регистрираа стапки на БДП под нулата.

Досега, 19-члениот блок ја избегнуваше рецесијата, но евидентно е економското забавување. Неколку економисти предвидуваат дека ќе има намалување на БДП во текот на тековниот квартал.

Ендрју Кенингам, главен економист за Европа во Capital Economics, рече дека „зголемувањето на БДП на еврозоната во третиот квартал не го менува нашиот став дека еврозоната е на работ на рецесија“.

„Но, со оглед на тоа што инфлацијата скокна на многу повеќе од 10%, ЕЦБ ќе даде приоритет на стабилноста на цените и ќе продолжи со зголемувањето на каматните стапки“, додаде тој.

Еврото падна во однос на американскиот долар во раните европски трговски часови во понеделникот и пред објавувањето на податоците, и едвај се помести по новите бројки. Еврото е послабо во однос на зелената банкнота и тоа е исто така нешто за што ЕЦБ е загрижена поради грижите дека тоа ќе ја зголеми инфлацијата во еврозоната уште повеќе.


Извор: cnbc.com