Зголемена побарувачка на злато од домаќинствата во Русија

Руската централна банка соопшти дека од вторник (15 Март 2022) го суспендира купувањето злато од банките за да ја задоволи зголемената побарувачка за благородниот метал од домаќинствата, што е нејзин последен обид да ја надмине бурата на руските пазари соочени со санкциите нанесени од западниот свет.


„Во моментов, побарувачката на домаќинствата за купување физичко злато во шипки е зголемена, поттикната особено од укинувањето на данокот на додадена вредност на овие трансакции“, се вели во соопштението на централната банка.


Централната банка ја зголеми основната стапка на 20% од 9,5% на 28 февруари бидејќи рубљата падна на рекордно ниско ниво, а луѓето побрзаа да повлечат пари од банките откако Западот воведе невидени санкции против Русија за, како што вели Кремљ, „специјална операција“ да се разоружи Украина.


Централната банка, која следно ќе се состане за стапките во петок, исто така одржува дневни репо-аукции додека кредитните институции се борат да се справат со нивната ликвидност.


Банката соопшти дека ќе го прекине купувањето злато од банките од 15 март, без да каже колку долго ќе трае промената.


Санкциите ја отсекоа Русија од клучните делови на глобалните финансиски пазари и замрзнаа речиси половина од златните и девизните резерви на земјата од 640 милијарди долари, предизвикувајќи ја најтешката економска криза од падот на Советскиот Сојуз во 1991 година.


Аналитичарите од ВТБ Банк велат дека одлуката на централната банка изгледала логична, со оглед на губењето пристап до 300 милијарди долари од нејзините резерви значело дека уделот на златото во расположливите резерви се зголемил на 40% од 21%.


„Со целта за диверзификација на резервите на централната банка, во моментов нема смисла да се собираат резерви во злато“, велат аналитичарите на ВТБ.


Тие додадоа дека структурниот дефицит на ликвидноста на банкарскиот сектор се намали на помалку од 4 трилиони рубљи (36 милијарди долари) до почетокот на оваа недела од рекордни 7 трилиони рубљи, што значи дека акутната фаза на ликвидниот дефицит помина.


Во оваа ситуација повеќе немаше смисла централната банка да купува злато од банките за да ја одржува ликвидноста, соопшти ВТБ.


Аналитичарите на БЦС рекоа дека граѓаните што купуваат благородни метали ќе помогнат да се намали износот на готовина што ја преплавува економијата, а исто така ќе и помогне на ликвидноста на банките.


Извор: reuters.com